Múlt-kor - 2021. jan 24. 6:19

Állt a bál: Zsófia főhercegné és Sisi csetepatéi a Burgban

A hírhedten magyargyűlölő Zsófia nagy ambícióval és akaraterővel rendelkezett. Valójában ő volt az, aki igazán alkalmas lett volna a császárnéi szerepre, hiszen jól bele tudott simulni a Habsburg-udvar szellemiségébe, és tökéletesen alkalmazkodott az ottani előírásokhoz. Ellenben Erzsébet szinte mindenben ellentéte volt anyósának.

A CIKK FOLYTATÁSÁNAK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE...

Tudomány

A rovat további legfrissebb cikkei
National Geographic - 2021. feb 24. 18:00

Tinédzserek fedeztek fel egy izgalmas bolygórendszert

Bár Kartik Pinglé és Jasmine Wright még középiskolába járnak, máris társzerzőként szerepelnek egy tudományos publikációban – írja a CNN. A tinédzserek a NASA adatait vizsgálva Naprendszeren kívüli bolygókat, úgynevezett exobolygókat fedeztek fel, az érintett objektumok nagyjából 200 fényévre fekszenek a Földtől. Tansu Daylan, az MIT munkatársa szerint a …
Múlt-kor - 2021. feb 24. 16:41

Wilhelm Grimm és a bátyja mesék címén igazi horrortörténeteket gyűjtöttek össze

Jancsi és Juliska, Hófehérke és a hét törpe vagy Csipkerózsika története mindenki számára ismerősen hangzik. Azt azonban kevesen tudják, hogy a mesék eredeti változata a mai kisgyermekek számára már kevéssé nevezhető fogyaszthatónak, azaz 14-es, de minimum 12-es korhatárkarikával jelölt történetek lennének. A „horrormesék” egyik összegyűjtője, Wilhelm Grimm …
National Geographic - 2021. feb 24. 13:40

Hazánk színpompás madara, a gyurgyalag

Az első epizód valami olyat mutat meg közelről, amit csak ritkán láthatunk, hazánk egyik legszínpompásabb madarát, a gyurgyalagot. A madár fészkeit homokfalba, löszfalba vájja, ahol rendszerint nem magányosan, hanem ún. kolóniákban költ, hiszen a gyurgyalagok tipikusan társas lények. Szépsége és tulajdonságai miatt többször fókuszba került már, amit jól mutat, …
HVG - 2021. feb 24. 13:00

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Sosem szerettek volna még annyian internetes rádiót hallgatni Magyarországon, mint most, mióta lekapcsolták a Klubrádió hagyományos adását. A műsor hallgatására több lehetőség is van, ezeket gyűjtöttük össze.
National Geographic - 2021. feb 24. 12:14

Megfejtették a Perseverance ejtőernyőjébe rejtett kódot

A közösségi oldalakon már többen bejelentették, hogy megfejtették a Perseverance kódját – számol be a Space.com. Az ejtőernyő mintázatából a missziót irányító NASA Jet Propulsion Laboratory jelmondata olvasható ki: „Merj nagy dolgokat véghezvinni”. Az üzenetben állítólag a központ koordinátáit is elrejtették. A NASA a február 22-én mutatta be a landolásról …
HVG - 2021. feb 24. 12:03

Belefér a világon fellelhető összes COVID-19 vírus egyetlen kólás dobozba?

A koronavírus egyik ijesztő tulajdonsága, hogy nemcsak rövid, hanem hosszútávon is hatalmas károkat tud okozni emberek millióinak. Ha valaki szeretné tudni, pontosan mekkora dologról is beszélünk, már nem kell töprengenie: egy brit matematikus ugyanis megtette mindenki más helyett. És hogy miért számolta ki? A Deutsche Welle videójából ez is kiderül.
Múlt-kor - 2021. feb 24. 10:58

Korszerű látogatóközpontot kap a Szennai Skanzen

Építészeti tematikájú pályázat indult a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként működő Szennai Skanzen látogatóközpontjának kialakítására - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
National Geographic - 2021. feb 24. 10:54

Különleges szűrőpapír segíti a tenger élőlényeinek megismerését

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) portálján közölt tanulmány megállapította, hogy a vízben lebegő szűrőpapíron kimutatható az ott élő növények és állatok DNS-e. Cindy Bessey, a CSIRO környezeti jövőt kutató tudományos platformjának (Environomics Future Science Platform) tengerbiológusa közölte, hogy a speciális papír olcsó megoldás lehet a …
HVG - 2021. feb 24. 10:33

Beszáll a sertéstenyésztésbe a Huawei

Egyes becslések szerint az idei évben akár 60 százalékkal is zsugorodhat a Huawei mobileladásból származó bevétele, ezért a cégnek más források után kellett néznie.
HVG - 2021. feb 24. 9:03

Más csatlakozót képzelt el az iPhone-okra az Apple

Egyre többet hallani arról, hogy megszűnhet az iPhone vezetékes töltése, és így eltűnhet a speciális Lightning-csatlakozó. Egy bejegyzésből kiderül, hogy kezdetben nem is úgy képzelte el az Apple ezt, amivé azután alakult.
National Geographic - 2021. feb 24. 9:00

A cél, hogy a felelős állattartás alapjaival az egész társadalom tisztában legyen

Jogászként, majd közgazdászként végzett. Hogyan került kapcsolatba az állatvédelemmel? Valóban, az ELTE-n végeztem jogászként, emellett van egy közgazdász diplomám is. 2020-ban a gazdálkodástudományok doktora lettem, PhD-mat a Szent István Egyetemen az állatkínzás európai büntetőjogi szabályozásáról írtam, amelyet egyes makrogazdasági mutatók tükrében …
Múlt-kor - 2021. feb 24. 7:42

Az országúti kátyúkat jól bírta az Ikarus 30-as, a budapesti tömeget már kevésbé

Az Ikarus volt a szocialista Magyarország egyik legsikeresebb vállalata, buszai a vasfüggönyön túli országokat is meghódították. Már az egyik első típus, a 30-as modell is kedvező kritikákat kapott Genftől Prágáig. A fővárosi tömegközlekedést használóknak azonban a 70 évvel ezelőtt, 1951. február 24-én forgalomba állított Ikarus 30 közel sem vált kedvencévé.
HVG - 2021. feb 24. 7:03

Jön az új Windows-csomag

Igaznak bizonyultak a pletykák, a Microsoft tényleg megfordította a frissítési sorrendet: előbb adja ki a javítócsomagot, és csak azután jön az új funkciókkal rendelkező Windows 10-verzió.
Infostart - 2021. feb 24. 6:40

Megállítják az oltások a koronavírus terjedését?

A vakcinákkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdésre nehéz választ adni, mivel, bár előzetes adatok szerint egyes vakcinák képesek lehetnek erre, sok egyéb faktor is befolyásolja azt, mennyire agresszíven terjed a koronavírus.
National Geographic - 2021. feb 24. 5:44

Kihalt lúdfajt azonosítottak egy 4600 éves egyiptomi falfestményen

A Queenslandi Egyetem kutatója, dr. Anthony Romilio paleozoológus 2021-ben egy 4600 éves egyiptomi festményt tanulmányozott, amikor megakadt a szeme az egyik, ott szereplő pettyes lúdon. A különös külsejű madár másképp nézett ki, mint a színeiben hasonló, jól ismert, ma élő vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), és a testén, arcán, szárnyán, mellén, lábain egészen …
National Geographic - 2021. feb 24. 5:00

A nap képe: Elsők

Nyílnak a hóvirágok a januári tavaszban.The post A nap képe: Elsők first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:41

A királynő fürdik

Esztergomnál lesből fotózött széncinege épp fürdik.The post A királynő fürdik first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:41

Kristálytánc

Ópusztaszernél fotózott jégmadár épp kifogja a halat a vízből.The post Kristálytánc first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:41

Tüskeház

Esztergomnál fotózott cinege a tüskék közt érzi magát otthon.The post Tüskeház first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:41

Zuhanó erdő

Még kora szeptemberben, hosszú expozíciós technikával fotózott álomszerű pilisi erdő.The post Zuhanó erdő first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:19

Lillafüred – Palotaszálló

A Bükk legfrekventáltabb kirándulóhelye.The post Lillafüred - Palotaszálló first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:16

Őszi panoráma

Fehér-kő, Bükk hegység.The post Őszi panoráma first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:12

Kapj el, ha tudsz!

Kacsafarkú szender, a Bükkben eléggé gyakori.The post Kapj el, ha tudsz! first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:09

Ahol a fák az égig érnek

Ősz a Bükkben.The post Ahol a fák az égig érnek first appeared on National Geographic.
National Geographic - 2021. feb 23. 22:02

Nagy Gyöngyházlepke

Gyakran találkozhatunk vele a nyár folyamán pl. a Bükk hegység erdeiben is.The post Nagy Gyöngyházlepke first appeared on National Geographic.
Infostart - 2021. feb 23. 18:59

Hiánypótló magyar testület alakult

Az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait szeretné összegezni tudományos értékelő jelentésekben a frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC), amely áprilisra tervezi első tudományos konferenciáját.
National Geographic - 2021. feb 23. 18:47

Hatalmas kenguru látható Ausztrália legősibb sziklarajzán

Egy friss tanulmányban a szakértők egy új szénizotópos technológiával datálták Ausztrália legősibb ismert barlangrajzát – számol be a Scimex. Az eredmények alapján az alkotás, amelyen egy 2 méter magas kenguru látható, nagyjából 17 300 éves. A sziklarajz a nyugat-ausztráliai Kimberley régióban található. Dr. Damien Finch, a Melbourne-i Egyetem munkatársa …
Infostart - 2021. feb 23. 18:10

A Moderna ampulláiból is több adagot lehetne kihozni

Tíz helyett tizenöt adagot is kinyerhetnek az oltópontok, ha egy más oltásoknál már bevált, régóta használt eljárást a Moderna koronavírus elleni oltásánál is engedélyeznek.
Múlt-kor - 2021. feb 23. 15:45

Gyermekként tanulni nem, csak olvasni szeretett Mérei Ferenc

35 éve, 1986. február 23-án halt meg Mérei Ferenc Kossuth-díjas pszichológus, a múlt századi magyar lélektan egyik legnagyobb hatású alakja. 1982-ben életművét az MTA a pszichológiai tudományok doktora fokozattal ismerte el, 1984-ben Ranschburg Pál emlékéremmel tüntették ki.
National Geographic - 2021. feb 23. 15:19

Városi kertek a beporzók titkos éléskamrái

A Bristoli Egyetem vezetésével készült az az átfogó vizsgálat, amelyben a városokban a beporzó rovarok számára rendelkezésre álló nektárforrásokat mérték fel, és arra jutottak, hogy a rovarok élelmének 85 százalékát a házak kertjei adják. Ezeken belül fontos szerep jut a balkonládákban, ablakpárkányokon tartott virágoknak is. A számítások szerint 3 átlagos …
Múlt-kor - 2021. feb 23. 14:19

Stan sosem tudta kiheverni Pan elvesztését

56 éve, 1965. február 23-án halt meg Stan Laurel angol színész, aki Oliver Hardyval alkotta minden idők egyik legsikeresebb komikus párosát Stan és Pan néven. Az általuk eljátszott két barát, akiknek egy csepp esze sincs, örök optimizmussal vág bele a probléma megoldásába.
National Geographic - 2021. feb 23. 13:53

Helikopterrel térhetett haza egy csapat orangután

Tíz orangutánt szállítottak vissza helikopterrel eredeti környezetükbe, Borneó indonéziai dzsungelébe – számol be a Phys.org. Hosszú idő után ez volt az első hasonló művelet: a koronavírustól való félelem miatt nagyjából egy éven át nem engedtek szabadon majmokat a térségben. A szakértők azért választották a helikopteres megoldást, hogy a példányokat ne …