Bayer Zsolték szerint Amerika robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeket, az oroszoknak nem érdekük az ilyesmi

POLITIKA
október 3., 9:14
comments 55

Vasárnap este egymás után két HírTV-s műsorban is szóba került, miért gyanús, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetékeket európai szövetségeseinek területén. A kormánypárti véleményvezérek levezették azt is, hogy az oroszok miért ártatlanok biztosan.

photo_camera Bayer Zsolt Fotó: Youtube/HírTV

Először Gajdics Ottó idézte a Sajtóklubban azokat a „nagyon okos embereket”, akikkel a héten sikerült beszélgetnie. „(...) az egyik arra hívta fel a figyelmemet, hogy most ne úgy tegyük fel a kérdést, hogy kinek állt az érdekében, hanem kinek biztos, hogy nem” - kezdte, majd Bayer Zsolt megadta a választ:

„Például az oroszoknak”.Gajdics azzal érvelt, hogy az oroszok azon a vezetéken szeretnék eladni a gázt. „Kinek jut eszébe az a baromság, hogy mennek az oroszok, és a legnagyobb bevételi forrásuknak az eszközét szanaszét robbantják?”

Valójában a robbantások idején egyik vezetéken sem szállítottak gázt az oroszok Európába. Az 1-est ők maguk kapcsolták le, és megmondták, hogy az uniós szankciók visszavonásáig nem is fogják visszakapcsolni. A 2-est pedig soha nem nyitották meg.

„Innentől válik érdekessé, amit a Biden mondott, és lehet összerakni a mozaikkockákat”- folytatta Gajdics, utalva egy február eleji sajtótájékoztatóra, amikor az amerikai elnök azt mondta, hogy ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, Amerika el fogja érni, hogy ne legyen Északi Áramlat 2. (Az amerikai kormány Trump és Biden idején is ellenezte a második vezetéket, szankciókat is bevezetett, amiket aztán Biden enyhített. Németország évekig kitartott a vezeték mellett, de a háború kezdetekor felfüggesztette az engedélyezést.)

Bayer ahhoz hasonlította a helyzetet, amikor lengyel egyenruhába öltözött németek támadták meg a gleiwitzi rádióállomást 1939-ben, ürügyet teremtve a második világháború kirobbantására.

Múlt héten Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót, amiért hadat kellene üzenni. Bencsik a vasárnapi adásban arról beszélt: „mindenki tudja, ki a jó és ki a rossz, de valamiért rajtunk kívül, meg még néhány normális emberen kívül nem merjük kimondani, ki a megszálló”.

„Igen, mert akkor orosz propagandát nyomunk” - válaszolta Bayer.

Bayer aztán Kocsis Mátéval is folytatta

Bayer Zsolt a saját műsorában is pedzegette ezt a témát Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének. Megkérdezte, nem kéne-e összekötni Biden februári beszédét a mostani eseményekkel.

„Egyre nagyobb teret nyernek ezek a sokszor összeesküvés-elméleteknek, sokszor pedig logikus összefüggések felfedezésének nevezett valamik” - válaszolta talányosan Kocsis, de nem ment bele, ki követhette el a robbantást.

Mit tudunk valójában?

A svéd hatóságok, az Európai Unió és a NATO egyaránt szándékos szabotázsakcióként kezelik a robbantást. A svéd hírszerzés közölte, nem zárható ki, hogy külföldi hatalom áll a háttérben.

A CNN nyugati hírszerzési forrásai szerint hétfőn és kedden az orosz hadiflotta támogatóhajóit figyelték meg a Balti-tengernek azon a részén, ahol a robbantás történt.

A Kreml korábban ostobaságnak nevezte, hogy Oroszország állna a robbantás mögött. Ezt eddig egyetlen európai vezető sem állította, és mint a robbantás után írt cikkünkben bemutattuk, egyáltalán nem meglepő az óvatos kommunikáció.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt