Vendégszurkolók nélkül lett a történelem egyik legvéresebb meccse

Lezárt tartalom a Kör tagjainak futball
október 3., 9:22
comments 2

A futballtörténelem egyik legvéresebb katasztrófája történt szombat este az indonéziai Malang legnagyobb stadionjában. A halálos áldozatok száma 125, de félő, hogy a szám még jócskán emelkedni fog, több száz ember megsérült.

photo_camera Könnygázzal oszlatják a tömeget közvetlenül a meccs után Fotó: STR/AFP

Az Arema az egyik legrosszabb formában lévő indonéz csapat, az utolsó öt meccsükön négy pontot szereztek a tizenötből. Tavaly éppen csak lemaradtak a dobogóról, most a középmezőnyben kínlódnak, a tabellán már inkább hátrafelé néznek, mert csak öt pontra vannak a kiesőtől.

Szombat este a kelet-jávai szuperrangadón már 2-0-ra vezetett a Perszebaja Szurabaja, a helyzeten némileg javított, hogy Abel Camará, a hazaiak bissau-guineai, Portugáliát, Olaszországot és Romániát is megjárt csatára a szünet előtt egyenlített. Az Arema sorsát végül a japán, a szabadkai Szpartakot is megjárt Jamamoto pecsételte meg, 3-2-re kikapott odahaza, 42 ezer dühös drukker előtt. (A hatóságok szerint csak 38 ezer jegyet lehetett volna eladni a meccsre.)

Amikor a mérkőzés véget ért - zsinórban a harmadik hazai vereség volt ez -, a hazai csapat vérmesebb szurkolói berohantak a pályára. Indonéziában nem szokatlan az ilyesmi, ráadásul most a két tábor összecsapásától se kellett tartani, mivel a vendégszurkolók ki voltak tiltva. Az Arema-Perszebaja Szurabaja az egyik legrázósabb párosítás az indonéz futballban, 2006-ban például a két csapat kupameccsén autókat gyújtogattak, emberek sérültek meg, köztük több rendőr. A két város, Malang és Szurabaja indonéz viszonylatban nagyon közel, alig száz kilométerre fekszik egymástól.

photo_camera A rendfenntartók nem voltak a helyzet magaslatán Fotó: STR/AFP

A lefújás után a játékosok beözönlöttek a pályára, az öltözők felé szaladtak, amikor megjelentek a felfegyverzett rendőrök, és vissza akarták kergetni az embereket a lelátóra. Közben botokkal ütötték, rugdosták őket, könnygázt lőttek ki rájuk. Ez nagy hiba volt, nem véletlenül mondta ki a FIFA, hogy stadionon belül nem szabad tömegoszlató gázt alkalmazni, mert életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. És a malangi stadionban pontosan így történt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt